woensdag 28 januari 2015

Dag 9: vaste lasten (deel 1)

Na de inkomsten komen nu de vaste lasten op de maandbegroting. Hiervoor maak je een nieuw kopje aan onder het totaal van de inkomsten zodat het duidelijk is dat het de uitgaven betreft.
Daarna beginnen we met de vaste lasten. Zoals ik gisteren heb uitgelegd zijn dat de lasten die het belangrijkst zijn om te betalen omdat de gevolgen groot zijn als je daarmee een achterstand oploopt.
Hierbij is je huis als eerste belangrijk. Dus we beginnen we met de huur of de hypotheek.

Als je een huis huurt en je krijgt daarvoor huurtoeslag, dan moet je er goed opletten dat je dat niet dubbel telt. Als je de huurtoeslag al onder inkomsten hebt gezet, moet je onder 'uitgaven' de bruto huur neerzetten, dus het bedrag zonder dat je de huurtoeslag ervan af hebt getrokken. Het kan ook zijn dat de huurtoeslag al is verrekend met je huur en dat je daarom maandelijks minder huur hoeft te betalen, in dat geval moet je de huurtoeslag niet noteren onder inkomsten, omdat je die niet daadwerkelijk binnen krijgt. Doe je dat wel dan houd je op papier meer geld over dan in de praktijk, waardoor de kans aanwezig is dat je meer uitgeeft dan dat je binnen krijgt.

Als je een huis gekocht hebt en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten zet je het bedrag wat je maandelijks betaalt aan de hypotheek ook op de begroting. Let er wel op dat dit meerdere bedragen kunnen zijn als je verschillende delen hebt in je hypotheek. Als je bijvoorbeeld een spaarhypotheek hebt, dan betaal je bijvoorbeeld rente over het geleende bedrag, maar leg je daarnaast ook een deel in. In veel gevallen is het verplicht om een levensverzekering bij de hypotheek af te sluiten. Schrijf deze dan ook bij de hypotheekkosten, zodat je altijd precies weet wat je voor je hypotheek per maand kwijt bent.
Ook hierbij geldt dat wanneer je hypotheekrenteaftrek krijgt, dat je dat niet dubbel telt. Je schrijft dan de hypotheekrenteaftrek bij je inkomsten en neemt onder uitgaven de bruto hypotheeklasten op.

Je huurcontract stop je in de map en die bewaar je zolang je het huis huurt. Van de huurspecificaties die je krijgt bewaar je ook de laatste vijf jaar.
Het koopcontract van je huis bewaar je bij je hypotheekgegevens. Meestal krijg je bij het afsluiten van de hypotheek een map met daarin alle bepalingen en voorwaarden. Daarbovenop krijg je elk jaar een jaaroverzicht van de betaalde rente en de stand van zaken op dat moment. Dit bewaar je ook ten minste 5 jaar. Zorg ervoor dat alle correspondentie met betrekking tot je hypotheek bij elkaar bewaard wordt, dan scheelt het zoeken als je een keer die gegevens nodig hebt.

Morgen verder met de vaste lasten. Voor nu bewaar vooral je bonnetjes en schrijf je uitgaven op. Is er inmiddels al post gekomen? Maak het meteen open en leg het op zo'n plaats/in een bakje dat je er in elk geval binnen een week wat mee gaat doen.

2 opmerkingen:

  1. Leuk. Ik heb al best overzicht, maar ik doe mee om de puntjes op de i te zetten. Melanie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het wordt vooral ingewikkeld als je zorg erbij hebt als last en kostenpost. CAK-bijdrage (nooit goed berekend,dus steeds herberekeningen die je na moet rekenen, tientallen brieven over en weer) CIZ-indicaties(de aanvraag CIZ is te moeilijk voor de doorsnee hulpverleners), verwerkte en onverwerkte rekeningen, UWV-post, ook onduidelijk en meestal fout...verslagen van behandelingen en therapieën (vaak bij elke behandeling moet opnieuw een diagnosestelling gedaan worden,en anders om de vijf jaar) Wachtlijsten voor behandeling of indicatiestelling of herdiagnose...alleen voor deze dingen heb ik al TIEN! mappen.

    BeantwoordenVerwijderen